keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Orjuus oli taloudellinen järjestelmä - Ja on edelleen


Luulitko, että orjuus on loppunut? Valitettavasti olet väärässä. Katso Netflix-dokumentti 13. lisäys, joka kertoo miten Yhdysvaltain perustuslaki ja talousjärjestelmä mahdollistavat orjatyövoiman käytön aivan silmiemme edessä.














Kuvan lähde: Netflix


Perustuslain poikkeus mahdollistaa orjuuden

Yhdysvalloissa on tilastojen mukaan 5 % maailman väestöstä, mutta 25 % maailman vangeista. Vuonna 1972 maassa oli 200 000 vankia. Nykyisin luku on 2,3 miljoonaa. Perustuslain 13. lisäyksellä orjuudesta tehtiin lain vastaista. Poikkeuksen tähän muodostavat rikoksesta tuomitut. Ja koska perustuslaissa näin todetaan, voidaan sitä myös käyttää hyödyksi. Orjuus oli taloudellinen järjestelmä ja orjuuden lakkauttamisen jälkeen USA:n etelävaltioiden talous romahti. Niinpä sisällissodan jälkeen afroamerikkalaisia pidätettiin massoittain ja hyödynnettiin perustuslain poikkeusta. Mielikuvaa tummaihoisten rikollisesta luonteesta vahvistettiin, esimerkiksi elokuvien avulla.

Vankien määrä lähtee räjähdysmäiseen nousuun

Nixonin kaudella käynnistettiin rikollisuuden ja huumeiden vastainen taistelu, joka lisäsi tummaihoisten vankien määrää vankiloissa. Reagan jatkoi ja vahvisti ohjelmaa edelleen ja käynnisti massavangitsemisen kauden. Käytännössä huumeiden vastainen sota oli sota mustia ja latinoja vastaan. Kielenkäyttö muuttui huomaamattomammaksi ja mediaa hyödynnettiin, esimerkiksi näyttämällä usein tummaihoisia käsiraudoissa uutiskuvissa. George Bushin kaudella vankien määrä ylitti miljoonan rajan. Kovien tuomioiden kannattaminen ja kova linja rikollisuutta vastaan on aina ollut osa menestynyttä presidentinvaalikampanjaa.

Valtio investoi kymmeniä miljardeja lisätäkseen vankien määrää

Kehitys jatkui edelleen Clintonin kaudella rakentamalla lisää vankiloita ja lisäämällä poliisien määrää ja varustelua, kymmenien miljardien edestä. Tämä voi olla mahdollista vain, jos hallituksella on tavoite laittaa lisää ihmisiä vankilaan. Tämä kiihdytti voimakkaasti vankien määrän räjähdysmäistä lisääntymistä. Tuomioista tehtiin helpommin elinkautisia ja tuomareiden harkinnanvaraisuutta vähennettiin määräämällä lailla pakollisia tuomioita.


Kuvan lähde: Netflix

Yhdysvalloissa vankiloiden pitäminen on yksityisten yritysten liiketoimintaa, jonka tavoitteena on tuottaa voittoa sijoittajille. Yritykset ovat mukana tekemässä lakialoitteita, joilla varmistetaan vankiloiden korkea täyttöaste. Tämä onnistuu kriminalisointia ja tuomioiden pituutta lisäämällä. Lukuisat yritykset hyödyntävät vankiloiden ilmaista työvoimaa.

Syytesopimuksella lisätään rikoksesta tuomittujen määrää

Ihmisiä yritetään saada tunnustamaan rikoksia, joita he eivät ole tehneetkään tarjoamalla syytesopimusta, joka takaa huomattavasti pienemmän tuomion. Tämän vuoksi 97 % tapauksista ei päädy koskaan oikeuteen. Jos syytetty ei hyväksy sopimusta, hänet pyritään murtamaan henkisesti kuukauden aikana, vankien ja vartijoiden pahoinpitelyllä. Rikoksesta tuomittu menettää myös äänioikeutensa.

Afroamerikkalaisia on nyt rikosvalvonnan piirissä enemmän kuin 1850-luvulla oli orjia.


Kirjoittajan arvosana 5/5: Ehdottomasti katsottava.


Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti