torstai 21. kesäkuuta 2018

Netflix-dokumentti: Senna

Katagoriat: Inspiroiva, jännittävä, tunteellinen

Brasilialainen lahjakkuus

Ayrton Senna oli Brasilialainen lahjakas kilpa-ajaja, joka voitti urallaan kolme F1-sarjan maailmanmestaruutta. Senna tuli varakkaasta perheestä, joka pystyi tukemaan hänen carting-harrastusta.

Kuva. Ayrton Senna (lähde Netflix)

Aloitellessaan formula 1 -sarjassa 1984, hänen ajotaidot saivat pian huomiota. Ajaessaan selkeästi heikommalla Toleman-tallin autolla hän ylsi melkein voittoon Monacossa. Hän oli jo ohittanut Keke Rosbergin ja Niki Laudan ja saavutti kärjessä ajavaa Alain Prostia kolme sekuntia per kierros, kunnes sadekisa keskeytettiin Prostin sitä vaatiessa. Senna ymmärsi heti, että F1:ssä on paljon kyse myös politiikasta ja rahasta. Cartingissa hän nautti, että siinä oli puhtaasti kyse ajamisesta.

Nopea nousu huipputalliin

1985 hän sai paikan Lotus-tallista. Jo toisessa kilpailussaan Estorilissa hän ajoi selkeään voittoon. Sateella hän oli täysin ylivoimainen kuljettaja. Ron Dennis iski silmänsä nopeaan nuorukaiseen ja hankki hänet McLaren-talliin Alain Prostin tallikaveriksi vuonna 1988. Alain tunnettiin suunnitelmallisena kuljettajana, joka ymmärsi myös urheiluun liittyvää politikointia.

Lapsuuden haaveesta todeksi

Vuoden 1988 kauden päättävässä Japanin kisassa hänellä oli jo mahdollisuus voittaa ensimmäinen maailmanmestaruus, joka oli hänen lapsuuden haaveensa. Paineet olivat valtavat. Hän lähti kisaan paalupaikalta ja epäonnistuneen lähdön vuoksi hän putosi 14. sijalle. Loistavalla ajolla ja sateen auttamana hän onnistui kuin onnistuikin voittamaan kisan ja tallitoverinsa Alain Prostin maailmanmestaruuskisassa. Senna kuvaili, ettei ajanut enää tietoisesti, vaan sen ylittävässä tilassa. ”Rata oli kuin tunneli, jota kiersin”, hän kuvaili ajamistaan flow-tilassa.

Tulevalla kaudella heidän välinsä kiristyivät selvästi. Dokumentti kuvaa myös kauden 1989 viimeisen kisan ja sen jälkeiset tapahtumat, jotka tuntuvat kieltämättä oikeusmurhalta. Tallipäällikkö Ron Dennis totesi Sennalle, että jos hän kunnioittaa arvojaan, ja uskoo, että ne arvot ovat oikeita, sitten elämässä kohdattavien kielteisten asioiden pakeneminen ei voi olla yksi vaihtoehto. Myös seuraavan kauden päätöskisassa ilmeni politikointia, joilla Prostia yritettiin auttaa mestariksi.

Mikään ei erota minua Jumalan rakkaudesta

Ayrton Senna ehti voittaa urallaan kolme F1-sarjan maailmanmestaruutta. 30.4.1994 San Marinon GP:n lauantain aika-ajojen harjoitusten yhteydessä itävaltalainen Roland Ratzenberger menehtyi. Senna järkyttyi tapahtuneesta ja hänen itkiessään F1-sarjan lääkäri Sid Watkins ehdotti hänelle: ”Olet jo kolminkertainen maailmanmestari ja maailman nopein mies. Lopeta kilpaileminen. Minäkin lopetan. Mennään kalaan.” Johon kuljettaja vastasi. ”Sid, minä en voi lopettaa.”

Ayrtonin siskon kertoman mukaan Senna pyysi 1.5.1994 sunnuntaina kilpailupäivän aamulla Jumalaa puhumaan hänelle ja luki raamatusta tekstin, jossa sanottiin, että Jumala antaisi hänelle suurimman lahjan. Se oli Jumala itse. Ayrton sai surmansa rajussa ulosajossa johtaessaan kilpailua.

Kirjoittajan arvosana 5/5: Erittäin hyvä

Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista.