sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Netflix-dokumentti: Tricked - Amerikan seksikaupan uhrit

Katagoriat: Rankka, synkkä

Parittajat iskevät naisen rakkauden kaipuuseen



















Kuva. Netflix

Dokumentti alkaa sekä parittajien, että entisten seksiorjien näkökulmilla. Läheisyyden ja rakkauden kaipuu, on se mihin parittajat iskevät kiinni seuraavaa rahan tekijää etsiessä. Parittajat painottavat huolehtivansa naisistaan. Väkivalta ja voiman käyttö kuuluvat myös vahvasti kuvioon. Yksi parittaja kertoo naisten myymisen olevan hänelle turvallisempaa kuin huumeiden myyminen, vaikka siinä tienaakin puolet vähemmän. Raskaaksi tuleminen koetaan seksityöntekijän syyksi ja se pilaa parittajan rahan saannin. Valkaisuaineen juottaminen tai hakkaaminen ovat parittajalle keinoja raskauden keskeytykseen.

Seksiorjilta ei yleensä kysytä haluaako hän apua, kun hänet pidätetään

Entinen seksityöntekijä Danielle kertoo, että Bostonissa hänen työvuoronsa saattoi alkaa 23:30 ja kestää aina aamu seitsemään. Ja samalla hän teki muitakin vuoroja päiväaikana toisessa kaupungissa. Eli aikaa jäi vain pari tuntia nukkumiseen ja syömiseen. Välillä hän tienasi seksistä vain 30 dollaria kerrallaan, mitä hän pitää erittäin surullisena näin jälkikäteen. Hän kertoo tulleensa pidätetyksi noin 50 kertaa, mutta kertaakaan häneltä ei kysytty tarvitseeko hän apua tai haluaako ohjelmaan, joka auttaa hänenlaisiaan. Pidätyksen jälkeen parittaja tuli noutamaan hänet ja parin tunnin päästä hän oli jälleen työssä.

Raaka väkivalta ja alistaminen ovat osa manipulointia

Nyt hän osittain ihmettelee, mikseivät naiset lähde välittömästi pois. Hän kuitenkin kertoo jutun olevan kuin kultti, jossa sinut on aivopesty toimimaan tietyllä tavalla. Hakkaamisella uhrin olo saadaan tuntemaan mahdollisimman surkeaksi. Tämä on osa manipulointia. Sama toistuu, jos tulos ei ole riittävä. Myös omaisten ja perheen tappamisella uhkailu on osa alistamista.

Paritustapausten käsitteleminen oikeudessa tuplasti työläämpää kuin murhan

Dokumentissa esiintyy myös poliisi, joka kertoo pidättäneensä lukuisia parittajia. Hän haluaa auttaa niitä, joita on tallattu ja kohdeltu huonosti elämässään. Hän kertoo kuitenkin olevansa turhautunut, että tiedostaa, että ei pysty auttamaan kaikkia. Jos kukaan ei tarjoa muuta, niin seksikaupan uhri ajautuu tekemään sitä mitä hän on tottunut tekemään. On rankaa yrittää kaikkensa ja nähdä heidän silti epäonnistuvan. Mukaan mahtuu sekä kovan luokan katurikollisia että hyväksikäytettyjä ja manipuloituja uhreja. Tapauksen oikeuskäsittelystä tekee hankaa se, että uhri syyllistyy myös itse rikokseen ja paritustapausten käsitteleminen oikeudessa saattaa viedä tuplasti enemmän aikaa kuin murha. On myöskin erittäin harvinaista, että löytyy poliisin kanssa yhteistyöhaluinen uhri.

Asiakas sivuuttaa ikävät asiat ajattelussaan

Asiakas; Kyse on elämästä, vapaudesta ja onnellisuuden tavoittelusta, eikä se mitä hän tekee kuulu kenellekään muulle. Hänen mukaansa kukaan kenelle hän on maksanut seksistä ei ole sen enemmän pakotettu siihen kuin kukaan muukaan työssä käyvä. Hän ei murehdi asiaa ja uskottelee itselleen sen olevan hyvin yleistä ja ikiaikaista.

Ihmisillä on yleisesti liian sokerikuorrutettu mielikuva prostituutiossa. Tosiasiassa prostituoidulla on 51-kertaa suurempi riski kuolla kuin seuraavaksi vaarallisimmassa työssä, joka on Yhdysvalloissa viinakaupan myyjä. 


Ihmiskauppiaat etsivät uhrejaan sosiaalisessa mediassa ja heitä on paljon

Ihmiskauppiaat ovat fiksuja rikollisia ja he ovat jokaisessa sosiaalisessa mediassa, jossa myös lapsesi voivat olla. He ottavat selvää uhristaan toimiiko häneen väkivalta, henkinen manipulointi vai eristäminen. He satuttavat. He eivät välitä. He haluavat lisää rahaa.

Tänä päivänä orjia on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Maailmassa on enemmän ihmiskaupan uhreja kuin New Yorkin, Chicagon, Miamin, Houstonin ja Los Angelesin asukkaita on yhteensä.


Kirjoittajan arvosana 4/5: Kannattaa katsoa

Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista. Välillä on hyvä valita sellainenkin aihe, joka ei lainkaan tunnu siltä omalta jutulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti