lauantai 13. lokakuuta 2018

Mikä ympäristöaihe saa jopa palkkamurhaajat liikkeelle?

Mikä ympäristöaihe saa jopa palkkamurhaajat liikkeelle? Mistä ympäristöjärjestöt vaikenevat? Mistä aiheesta terveysjärjestöjen johtajat kieltäytyvät antamasta haastatteluja? Aihe, josta presidentti Niinistökin sai sivalluksia, otettuaan siihen edes lievästi kantaa julkisuudessa. Jos uskallat, katso totuus dokumentista, jonka rahoitus keskeytettiin aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.Kuva. Netflix-dokumentti: Cowspiracy - Salaisuus kestävän kehityksen takana


Aihe, joka jätetään rauhaan mediassa ja luonnonsuojelujärjestöjen raporteissa

Joka sekunti sademetsää kaadetaan yhden jalkapallokentän verran. Palmuöljyplantaasien tieltä tuhotaan valtavasti sademetsiä ja niitä onkin yleisesti arvosteltu mediassa. Lihakarjan tuotannon lisääminen vaatii kuitenkin viisi kertaa enemmän ja silti se jätetään mediassa ja luonnonsuojelujärjestöjen raporteissa rauhaan. 

Monia turhauttaa, että ympäristöjärjestöt eivät ota lainkaan kantaa ruokavalion ja maatalouden huomattavasta merkityksestä ympäristön muutokselle ja kasvihuonekaasujen osuudessa. Miksi esimerkiksi Greenpeace ei nosta maataloutta esiin lainkaan sademetsien tuhoamisen syynä? Monet, jotka esimerkiksi Brasiliassa julkisesti ottivat ongelman esiin, heidät tapettiin. Monet ihmiset pitävät suunsa kiinni, koska eivät halua olla seuraavia uhreja. 

Laskemalla selviää, että tarvittavan lihan ja maidon tuotanto kestävällä tavalla maapallon väestön ruokkimiseksi ei ole edes mahdollista.


Kuvan lähde: Netflix.


Ketä lait palvelevat, jos totuuden kertomisesta haastetaan oikeuteen?

Dokumentin rahoitus keskeytettiin aiheen arkaluontoisuuden mukaan. Dokumentissa myös haastateltiin miestä, jota vastaan oltiin nostettu useita oikeuskanteita hänen vierailtuaan Oprahin showssa. Jos totuuden kertomisella aiheuttaa haittaa jollekin elinkeinolle, on se Yhdysvalloissa lain vastaista (Patriot act). Kun asia on näin, niin oletko ajatellut kuka omistaa lait? Onko niiden tarkoitus turvata oikeudenmukaisuus vai rahan saanti? Valitsetko rahan vai hengityskelpoisen ilman lapsille ja jälkipolville?

Dokumentti esittää, että lihan ja maidontuotannon vähentämisellä olisi huomattavasti nopeampi ja isompi vaikutus ilmastonmuutokseen kuin, esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimaloiden pystyttämisellä. Kirjoittajan arvosana 4/5: Kannattaa katsoa


Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista. Välillä on hyvä valita sellainenkin aihe, joka ei lainkaan tunnu siltä omalta jutulta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti