sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Maailman yksinkertaisin ja ilmainen painonhallintamenetelmä

Tässä kirjoituksessa kuvataan neljä yksinkertaista sääntöä, joilla saavutat haluamasi ruokavalion muutoksen helposti ja täysin ilmaiseksi.
Kuvan lähde, Pixabay (silviarita)


Jotkin dieettiohjeet perustuvat siihen, että kaikki mitä olit tottunut syömään, laitetaan uusiksi. Pidit uusista ruoka-aineista tai et. Sitten syöt itsesi ähkyyn, vaikka elimistösi laittaa vastaan. Kehosi ja personal trainerisi huutavat sinulle kilpaa. Siinä on pysyvän elämäntapamuutoksen peruskivet kohdallaan. Ajattelepa ihan ite, sanoisi Jope Ruonansuu sulavasti.

Tämän jutun keskeisin ajatus on siinä, että  alat syömään sinulle hyvää ruokaa ja siten että sinulle tulee hyvä olo ja mieli. Seuraavassa enemmän siitä, miten se tapahtuu.

Omalla kohdalla ongelmana oli runsaista aterioista johtunut väsymys ja närästys. Olo ei yleensä syönnin jälkeen ollut kovin hyvä. Tavoitteeksi asetin sen, että aterian syönnin jälkeisinä tunteina on hyvä ja energisempi olo. Näitä ohjeita noudattamalla samalla paino on asettautunut 7-8 kiloa alemmas ja siihen se on vakiintunut jo parin vuoden ajaksi. Uskon, että nivelet kiittää pienentyneestä kuormasta. Kurinalaisuuteni arvioisin 60 %:iin eli lipsumista tapahtuu usein. Mutta hyviä valintojakin riittää ja nykyään tietoiset valinnat ovat lisääntyneet ohjeet muistamalla. Välillä sosiaalisista tai aikataulullisista syistä syömisen joutuu aloittamaan ennen nälän tunnetta ja silloin annoskoko on noin puolet normaalista.


Anna navigaattorille määränpää, niin pääset perille

Ensimmäinen asia, kun haluat muuttaa ruokailutottumuksiasi, on saada tärkein työkalu eli aivot valjastettua hommaan mukaan. Siis se päinvastainen, mitä sinulle ehkä on tähän saakka yritetty tehdä. Mieti hetken millainen tunne sinulle tulee, kun mietit että pitäisi laihduttaa tai pudottaa muutama kilo. Jos tunne on negatiivinen, niin aivosi eivät ikimaailmassa tule viemään sinua perille. Ei ikinä. Tämä siis täytyy muuttaa ensimmäiseksi. 

Mieti jutusta vaikka jokin tarina, jonka miettiminen saa sinut yksinkertaisesti hyvälle tuulelle. Esimerkiksi tarina voisi mennä siten, että pahoitat mielesi, kun puhuva puntarisi pyytää toista henkilöä siirtymään pois puntarilta. Tästä loukkaantuneena kiiruhdat karkkikaapille ottamaan lohtusuklaata ahdistukseen. Kaikkihan tietävät, että suklaa lihottaa ja alat paisua kävellessäsi kohti ulko-ovea. Raivon voimalla saat itsesi juuri ja juuri kammettua ulkopuolelle oven karmien vastustelusta huolimatta. Tässä vaiheessa kuitenkin olet jo lähes muuttunut pallon muotoiseksi. Pallon, jolla on kasvosi. Harmittavasti syksyinen navakka lounastuuli tempaisee sinut mukaansa. Nouset parin metrin korkeudelle ja huomaat leijaavasi kohti parkkipaikan reunassa olevaa vanhaa mäntyä. Päättäväisestä ohjausyrityksestäsi huolimatta katkennut kuiva oksa pistää takataskun kohdalle, parkaiset ja alat tyhjentyä, kuin vapaaksi päässyt ilmapallo. Muutaman kiemuran jälkeen laskeudut hallitusti asfaltille telemark-asennossa. Päälläsi on tyylikkäät stylistin valitsemat muodikkaat vaatteet ja hiuksesi viimeisen päälle hienosti laitetut. Näytät itsevarmalta ja juuri nyt saisit tehtyä vaikutuksen keneen tahansa ja missä tilanteessa tahansa. Laskeutumispaikan ympärillä on tuttuja ihmisiä, joiden pelkkä näkeminen saa sinut hymyilemään. Vaikka tiedät sisimmässäsi, että vastoin yleistä uskomusta, on olemassa yksi tyhmä kysymys - Mitä muut minusta ajattelevat? Hymyilet kuitenkin muiden mieliksi.  Hurja muodonmuutos tapahtui kuin itsestään ja yllättävän nopeasti. Nyt kaikki sujuu. Voit hyvin keksiä myös vähemmän lennokkaan tarinan avuksesi.

Toinen tärkeä asia on keskittyä asioihin ja tapoihin, joihin olet itsessäsi tyytyväinen. Voit ottaa rennommin, kun omaksut ajattelutavan, että sinun ei tarvitse muuttua miksikään, eikä muuttaa mitään. Jos et ole tyytyväinen itseesi nyt niin et tule olemaan sitä muutoksen jälkeenkään. Niin tuskin tapahtuu, vaikka  alat tehdä parempia valintoja. Jos vaikka huviksesi kokeilet viikon verran ottaa päivittäiseksi tavaksi käydä mielessäsi läpi sellaisia asioita, joista olet itsessäsi tyytyväinen ja joista olet kiitollinen, niin alat huomaamaan kuinka kummallisen hyväntuulisiksi ihmiset ympärilläsi muuttuvat. Jos haluat muutosta, niin tärkeintä on ymmärtää, että se lähtee aina sisältä päin. Ei siitä mitä työnnät sisääsi. Ja kaikki kaksimieliset voivat nyt nauraa, haahaa. Käyttäytyminen voi muuttua vain, kun muutat ajatteluasi ensin. Eikä se kukkakepilläkään helppoa ole. Arvaa miltä tuntuu hyppiä kaupan edessä haara-perushyppyjä, että se paikallisen marketin saamarin ulko-oven liiketunnistin huomaa sinut?

Sääntö 1: Syö, kun sinulla on nälkä

Useimmat syövät enemmän kellon mukaan kuin kuuntelemalla kehon antamia viestejä. Myös yleiset ruokavaliosuositukset suosittelevat syömään usein ja säännöllisesti. Tämä kuitenkin voi johtaa siihen, että syömisestä tulee tapa ja kaikki riippuvuudet ovat lähtökohtaisesti vain huonoja tapoja. Samalla voimme myös tottua olemaan kuuntelematta kehomme antamia signaaleja nälän tunteesta. Kuuntele siis itseäsi. Jos et kuuntele itseäsi, niin kenen luulet kuuntelevan sinua?


Sääntö 2: Kun mielestäsi olet kylläinen, lopeta syöminen


Yleensä syömme, kunnes ajattelemme olevamme täynnä tai kunnes lautanen on tyhjä. Kuitenkin, jotta voit alkaa voida paremmin, sinä saat alkaa kuunnella kehoasi etkä toimia sitä vastaan. Ylimääräisen painon sulattaminen vaatii ainoastaan sen, että herkistämme uudelleen kehomme luonnollisen signaalin siitä, että olemme täynnä ja voit hyvin lopun päivää. Eli kun olet täynnä, kehosi lähettää signaalin, että nyt riittää. Useimmat tuntevat tämän tunteen pallean alueella. Jos satut olemaan huomaamatta signaalin, tunnistat kuitenkin, että jokainen pala ruokaa maistuu yhä vähemmän nautittavalta. Mitä enemmän alat kiinnittämään siihen huomiota sitä ilmiselvemmäksi se muuttuu.

Aluksi voit kokeilla apunasi seuraavaa kylläisyysasteikkoa.

Kylläisyysasteikko


 Perusohjeena syö, kun tunnet olevasi asteikolla 3-4. Jos syöt ollessasi asteikolla 1-2, syöt luultavasti liikaa. Mutta kun syöt ajoissa, tulet kylläiseksi sopivalla ruoka-annoksella. Lopeta syöminen, kun olet asteikolla 6-7. Erilaiset kokeilemasi dieetit ovat luultavimmin aiheuttaneet sen, että totuttanut kehosi menemään yli asteikon molemmista päistä. Jos aluksi tunnet kaipaavasi harjoitusta tiedosta tunnin välein missä kohdin asteikolla olet sillä hetkellä. Mutta älä mieti nälkä-sanan kautta, sillä kaikki mitä ajattelet lisääntyy. Kysy itseltäsi mieluummin kuinka kylläinen olet nyt. Käyttämäsi sanat ohjaavat ajattelusi suuntaa.

Lisäksi tutkimuksen mukaan ihminen syö silmät sidottuna selvästi vähemmän, koska hän kuuntelee enemmän kehonsa viestejä siitä, milloin vatsa on täynnä. Kun alat kokeilemaan kylläisyyden tunteen seuraamista itse, huomaat että usein tulet riittävän kylläiseksi jo puolella ruokamäärällä, joka aiemmin näytti sopivalta annokselta. Ota siis ruokaa aluksi tavanomaista vähemmän ja sitten hieman lisää, jos enää on tarvetta. Toisaalta kokemuksen mukaan välillä tulee kertoja, että keho kaipaakin enemmän ja sitäkin tulee kuunnella samalla tavalla.

Sääntö 3: Syö hyvää ruokaa, eikä sitä mitä sinun pitäisi syödä

Jos teet jostain ruuasta itsellesi ”kielletyn” herkun, alat todennäköisesti haluamaan sitä enemmän ja sekoitat luonnollista suhtautumistasi niihin. Keskity enemmän siihen millainen olosi on 15-30 min syömisen jälkeen. Sinulle sopiva ruoka tekee sinulle hyvän ja energisen olon ja huono ruoka saa tuntemaan olosi tukkoiseksi ja laittaa elimistösi sekaisin. Kun tunnet hyvää oloa muistele ruokaa, jota söit ja pyri vahvistamaan hyvän olon tunnettasi. Näin vahvistat aivojesi sitoutumista ruokailun jälkeiseen hyvään oloon. 

Jos lopetat tiettyjen ruokien vastustelemisen ja alat seuraamaan useammin luonnollista intuitiotasi, voit myös huomata, että makuaistisi muuttuu. Lopulta voit jopa alkaa tuntemaan enemmän luonnollista houkutusta sitä ruokaa kohti, jota sinun pitäisikin syödä. Voit siis luottaa siihen, että mielesi ohjaa sinut kyllä toimimaan itsesi parhaaksi, kun kuuntelet kehosi signaaleja ja seuraat luonnollista intuitiotasi. Perusohjeena on hyvä syödä monipuolista ruokaa, eri koostumuksia, eri värejä ja varmistaen monipuolisen vitamiinien saannin, sillä kaikesta syömästäsi ruoasta imeytyy aineita verenkiertoon ja sillä on vaikutusta aivoihisi, keskushermostoon ja immuunijärjestelmääsi.


Sääntö 4: Syö tietoisesti ja nauti jokaisesta suullisesta

Ihmiset syövät usein liian nopeasti eivätkä he ehdi tuntemaan kehon luonnollisia kylläisyyden merkkejä. Pahimmillaan ahmiminen voi aiheuttaa syyllisyyden tunnetta, jota paikatakseen ihminen toistaa samaa rituaalia kerrasta toiseen. Syöminen siis nostaa mielialaan vaikuttavan serotoniinin tasoa kehossa, jota siis käytetään ahmimisen aiheuttaman syyllisyyden tunteen paikkaamiseksi. Voit syödä mitä haluat, milloin haluat, kunhan vain täysin tietoisesti nautit jokaisesta suullisesta. 

Kun syödään, niin silloin syödään. Sulje älylaite, televisio tai sanomalehti. Kun ruoka on suussasi pureksi kunnolla, tunnustele sen lämpötilaa, rakennetta, makua ja tuoksua. Voit hyvin antaa ajatuksesi kulkea ruoan alkuperän lähteille, vaikka kesäsateiselle tai lämpimän tuuliselle pellolle tai virtaavan joen pohjalle riippuen siitä mitä syöt. Kun tällä tavalla hidastat syömistäsi, jo parin viikon jälkeen huomaat, että painosi alkaa pudota itsestään. Eikä sillä ole niinkään väliä mitä syöt, vaan miten syöt. Samalla ruoka tulee pureksittua paremmin ja, kun ruoka on paremmin pureksittua, saat siitä enemmän hyötyä energiatasosi nostamiseen sen sijaan, että energia kuluisi huonosti pureksitun ruon sulattamiseen. Tällainen syöminen on monelle haasteellista aluksi, mutta helpottuu mitä enemmän kiinnität siihen huomiota. Mutta muista kuitenkin, jos syöt jotain luonnonsuoleen valmistettua, niin älä mieti liikaa.
Kuvan lähde, Pixabay (Engin Akyurt)

Viisas hallitsija tekee oikeita päätöksiä 

Aina kun syöt, ruokit samalla kokonaisen yhteiskunnan. Nimittäin aikuisella ihmisellä on suolistossaan 100 000 miljardia mikrobia eli moninkertainenmäärä verrattuna kehon omiin soluihin. Jos itse olisit yksi niistä miljardeista, niin haluaisitko, että hallitsijasi tekisi kannaltasi oikeita päätöksiä? Syömisen jälkeinen kehon olotila kyllä kertoo rehellisesti, mikä vastaanotto päätökseesi oli. Ja pitämällä huolta kansalaisten tyytyväisyydestä oman hetkellisen mielihyvän sijaan, varmistat paikkasi myös jatkokaudelle.

Tärkein kysymys

Tarvitsenko oikeasti tätä vai pelkästään haluanko tätä? Valitse itse. Käyt taistelua luomakunnan tehokkainta koneistoa vastaan ja voit varautua mihin vain. Aivot ovat mielihyvänarkomaani ja ne tuottavat sivutuotteena kaikenlaista soopaa, eikä niitä tarvitse toteuttaa. Sama kysymys toimii hyvin myös shoppaillessa. Ala kiinnittää huomiota siihen mitä sanoit itsellesi, juuri ennen ylimääräistä santsikierrosta. Kehitä näille sopivia vastalauseita ja vaienna sisäinen propagandakoneistosi.


Esimerkkejä mielen tarinoista ja vastaväitteistä:Tämä on niin hyvää, että on pakko ottaa lisää. – Kuka sanoi, että minun on pakko? Ensimmäinen annos maistuu aina parhaalta ja se meni jo.

Jos en nyt ota tätä, niin tuskin enää saan tätä. – Ja mitä sitten minulle tapahtuisi?


Jos en nyt ota tätä, niin joku muu syö nämä. – Parempiin suihin menee, sinne mahtuu.


Huomenna tämä ei enää ole yhtä hyvää. – Tarvitsenko oikeasti vai haluanko vaan?


Hauskuuta muita lukijoita jakamalla itse tunnistamasi mielen väitteet. Lähteet: 
Quit Smoking Today Without Gaining Weight, Paul McKenna (ISBN: 9780593055366)


Bakteerien puute sairastuttaa. 
https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/bakteerien_puute_sairastuttaa (viitattu 18.3.2018)

Rantakuntoon! – 6 uskomatonta tieteellistä tapaa syödä vähemmän
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/09/rantakuntoon-6-uskomatonta-tieteellista-tapaa-syoda-vahemman
(viitattu 15.4.2018)
AIHEESEEN SOPIVAA MUSIIKKIA
Elastinen feat. Sami Hedberg - Täytyy jaksaa
https://www.youtube.com/watch?v=bQnbX0SdA0Y

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti