torstai 26. huhtikuuta 2018

Netflix-dokumentti: Lähtölaskenta Pablo Escobar


Katagoriat: Synkkä

Onnellinen huumeterroristi

Viimeisinä elinvuosinaan Pablo Escobar oli maailman etsityin ja pelätyin huumeterroristi. Hänestä tuli maailman pelätyin sodittuaan terrorisotaa koko Kolumbiaa vastaan. Itseään hän piti onnellisena ja optimistisena ihmisenä.

















Kuva. Netflix

Ryysyistä rikkauksiin

Hänen tavoitteena oli saada miljoonaomaisuus ennen kuin täyttäisi 30 vuotta. Aluksi hän salakuljetti kodinkoneita. Yhdysvalloissa aika oli suosiollista kokaiinin menekille. Jopa lehdissä kirjoitettiin kokaiinin käytöstä juhlissa. Escobar käytti tilaisuuden hyväkseen ja keräsi nopeasti suuren omaisuuden. Hän rakennutti tiluksilleen useita järviä, kymmeniä kilometrejä maanteitä ja oman eläintarhan.

Tuhannet työläiset vierailivat eläintarhassa, johon heillä ei muuten olisi ollut mitään mahdollisuutta. Hän pyrki myös parantamaan köyhemmän väen oloja istuttamalla puita, rakennuttamalla slummialueen asukkaille taloja, jalkapallokentän.

Poliitikko Pablo Escobar

Pablo teki päätöksen lähteä politiikkaan ja pääsikin kongressiin. Hän oli kansan suosiossa ja rahaa riitti. Kuitenkin hänen omaisuutensa alkuperä kyseenalaistettiin ja hän jäi suullisessa ilmaisutaidossa alakynteen. Lopulta hän päätti luopua politiikasta. Pian tämän jälkeen tapahtui oikeusministerin murha, jonka vuoksi Escobar joutui lähtemään maanpakoon Panamaan Noriegan suojelukseen. Tämän jälkeen alkoi huumeterrorismin aika, jossa hän järjesti useiden poliitikkojen, poliisien ja toimittajien murhia ja pommi-iskuja eri puolilla Kolumbiaa.

Huumeparonin väkivaltainen loppu

1991 Escobar antautui lopulta viranomaisille, kun Kolumbian hallitus oli tehnyt päätöksen, että antautuneita kartellipomoja ei luovuteta Yhdysvaltoihin. Häntä kuitenkin pidettiin hänen itse rakennuttamassa katedraalissa, loistavissa oloissa. Hän pakeni sieltä, kun sai tietää suunnitelmasta siirtää hänet sotilastukikohtaan. Toisaalta pakeneminen teki hänestä vapaata riistaa. Paon aikana hän jatkoi terrori-iskuja ja surmautti kymmeniä poliiseja, ennen kuin kuoli itse luoteihin. Dokumentissa annetaan myös murhattujen poliitikkojen lasten näkökulma tapahtumiin.


Kirjoittajan arvosana 4/5: Kannattaa katsoa

Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista. Osa dokumenteista on luonteeltaan provosoivia ja aina kannattaa myös itse selvittää faktat ja onko se totta myös omassa ympäristössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti