tiistai 1. toukokuuta 2018

Netflix-dokumentti: Amazonin kadonnut heimo - ensimmäinen yhteys ulkomaailmaan

Lajityyppi: Dokumenttielokuvat

Dokumentti kertoo heimosta, joka elää modernin elämän koskemattomissa, Brasilian ja Perun raja-alueen sademetsässä. Vuonna 2014 neljä tuntemattoman heimon miestä teki ensimmäisen kameralle tallennetun kontaktin modernin maailman edustajiin. 
















Kuva. Netflix.

Dokumentissa esiintyy tuntemattomien heimojen tutkija Carlos Meirelles. Hänen mukaansa viidakoissa elävät heimot ovat sitä, mitä me joskus olimme. 

Nykyään heimoille on järjestetty apua, mutta kuitenkin heitä kannustetaan elämään kuten ennenkin. FUNAI järjestö tarjoaa vaatteita, työkaluja ja lääkinnällistä apua. Aiemmin heimo eli täysin eristyksissä. Yksi heimon naisista kertoo pitävänsä erityisesti vaatteista, kattiloista, lautasista, haarukoista, veitsistä ja haluaa olla terve. Vaarallisimmaksi eläimiksi viidakossa yksi heimon miehistä Xina, nimeää käärmeet ja jaguaarin. Jaguaari tappoi Xinan isoäidin. 

Sapanawa-heimolaiset laskevat aikaa auringon ja kuun mukaan. Mutta kuitenkin he osaavat laskea vain kymmeneen. Kuoleman jälkeen he uskovat heidän henkensä menevän taivaaseen eikä enää palaa. Ensin heidän henkensä matkustaa jokea alas ja sitten se nousee taivaaseen. 

Carlos Meirelles selvittää, mikä sai heidät lähtemään viidakosta ja tulemaan esiin. Xina kertoo, että valkoiset tulivat etsimään heitä. He ilmeistyivät ja huusivat. Heillä oli aseet ja viidakkoveitset. He tappoivat Xinan isän ja äidin, kaksi Xinan vaimoa, vaimojen isän, kaksi hänen poikaansa ja kaksi tytärtä. Valkoiset olivat Perulaisia. Verilöylyn tehneet hyökkääjät puhuivat radiopuhelimien kautta. He tappoivat huvin vuoksi.

Jo 1900-luvun alussa kumiteollisuus valtasi alaa Amazoneilla ja kokonaisia heimoja joutui orjiksi. Kumiyhtiöt palkkasivat metsästäjiä vangitsemaan tai tappamaan kymmeniä tuhansia heimolaisia. Arviolta 90 % alkuperäisasukkaista tapettiin. 


Kirjoittajan arvosana 4/5: Kannattaa katsoa

Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista. Välillä on hyvä valita sellainenkin aihe, joka ei lainkaan tunnu siltä omalta jutulta. Osa dokumenteista on luonteeltaan provosoivia ja aina kannattaa myös itse selvittää faktat ja onko se totta myös omassa ympäristössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti