lauantai 24. marraskuuta 2018

Mitä enemmän tavaraa ja vaatteita, sitä kauemmas se vie meitä onnesta
Black friday on yksi niistä tavoista, joilla meitä yritetään saada ostamaan lisää ja unohtamaan mitä se meille ja ympäristöllemme tekee. Mieliimme syötetään ajatusta loisteliaasta ja seksikkäästä elämästä. Yritämme täyttää elämässämme olevaa aukkoa suurella tavaramäärällä, mutta oikeasti se tekee meidät onnettomiksi.  Elämme tilipäivien väliä ja suunnittelemme, mitä tavaroita ostamme seuraavalla palkalla. Jokainen tavara vie sinulta aikaa ja kuormittaa mieltäsi. Jokainen tavara vie huomiotasi pois tästä hetkestä ja läsnäolostasi omassa elämässä. Kyse on sinun elämästä. Kun tulet tietoiseksi tästä, voit valita paremmin. Kuvan lähde: Netflix-dokumentti Minimalism – A documentary About Important Things


Etsimme ja tavoittelemme


Suuri osa elämästämme kuluu automatisoitujen, opittujen tapojen sumussa. Käytämme paljon aikaamme etsimiseen ja tavoittelemiseen, mutta mikään ei oikein säväytä meitä. Uppoudumme etsintään niin syvälle, että se saattaa tehdä meistä onnettomia.

Yritämmekö ostaa tietämme onneen?


"Olin saanut kaiken, mitä oli halunnut ja kaikki oli niin kuin piti. Muut ihmiset ympärilläni pitivät minua menestyneenä. Oikeasti olin onneton. Elämässäni oli iso aukko, jota täytin samoin kuin monet muutkin – suurella tavaramäärällä. Täytin aukkoa ostoksilla ja kulutin enemmän rahaa kuin ansaitsin, yrittäessäni ostaa tieni onneen. Elin palkkapäivien ja tavaroiden vuoksi, mutta oikeasti en elänyt ollenkaan."Viihe ja markkinointi haluavat meidän ostavan sitä, mitä emme oikeasti tarvitse
Ehkä automatisoitu halu on hyväksi selviämisen kannalta ympäristössä, jossa on puutetta. Mutta nykymaailmassa se tekee meistä sätkynukkeja tai orjia. Se tekee meistä levottomia ja haluamme koko ajan lisää. Lottovoittajat ovat onnettomia. Asunnon omistajilla on kolme autopaikkaa. Olemme riippuvaisia haluamisesta ja teknologian avulla meidän riippuvuttamme pidetään yllä. Elämme illuusiossa, jota vahvistetaan mainonnalla ja medialla. Niillä ajatuksiimme syötetään ajatus loisteliaasta ja seksikkäästä elämästä, niiden toimesta, jotka haluavat lisää rahaa. Ajattelemme alitajuisesti, että mitä enemmän tavaraa meillä on sitä varakkaampia olemme.

Meillä on tarve saada perustarpeet tyydytetyksi, kuten, ruokaa, juomaa, vaatteet ja koti turvapaikaksi. Kuluttamisessa ei sinänsä ole mitään vikaa, silloin kun todella tarvitsee jotain. Mutta pakonomaisessa ostamisessa ja shoppailemisessa on, koska viihde ja markkinointi haluaa meidän toimivan juuri niin. Moni ei enää näe muita vaihtoehtoja.

Mitä enemmän tavaraa sitä enemmän stressiä


Minimalismi ei ole mitenkään radikaali elämäntapa. Kyse on valinnoista, kuten omistaisitko mieluummin yhden paidan, josta todella pidät vai kaapillisen paitoja, joita et oikeastaan haluaisi laittaa päällesi? Jokainen tavara vie sinulta aikaa ja kuormittaa mieltäsi. Jokainen tavara vie huomiotasi pois tästä hetkestä ja läsnäolostasi omassa elämässä. Kyse on sinun elämästä. Kun ymmärrät sen, että mitä enemmän tavaraa sitä enemmän stressiä, niin alat nauttia tavaroiden vähentämisen tuomasta vapauden tunteesta ja nautit enemmän itse elämästä.

Mikä onkaan minun tyylini ja mistä se ajatus on peräisin?


"27-vuotiaana olin 150 vähittäiskaupan johtaja. Joulukuussa sain puhelun äidiltä. Se meni vastaajaan, koska olin kokouksessa. Illalla huomasin saaneeni monta viestiä vastaajaan. Yksi oli äidiltäni, joka oli ollut raittiina jo jonkin aikaan. Viestistä kuulin hänen juoneen. Viestissään hän sanoi. - Minä tässä, voisitko soittaa takaisin? Hän sanoi, että lääkärit olivat todenneet hänen sairastavan neljännen asteen keuhkosyöpää. Nelostasosta ei yleensä selvitä. Hän kävi kemoterapiassa ja säteilyhoidossa. Äitini makasi sairaalasängyssä ja se oli ensimmäinen kerta aikuisena, kun itkin. Kunpa olisin viettänyt enemmän aikaa hänen kanssaan. Äitini kuolema leijuu yhä ympärilläni. Saman kuukauden aikana avioliittoni on päättymässä. Vaikka maailmani on murenemassa, minulta löytyy aikaa shoppailuun IKEAssa. Kun muutin asunnostani raahaten tavaroita säiliöissä, laatikoissa ja 200 litran jätesäkeissä, ensimmäinen ajatukseni oli tietysti ostaa tavaroita, joita tarvitsisin uudessa kodissani. Haluan asunnon olevan minun tyyliseni, joten tarvitsen myös sopivia koristeita. Mikä onkaan minun tyylini? Kuinka trendikäs olen? Mikä espressokeitin määrittelee minut miehenä? Mitä muuta minä tarvitsen?"Kuva. Dokumentti Minimalism.  – A documentary About Important Things


- Rakastakaa ihmisiä ja käyttäkää tavaroita, koska tuon vastakohta ei koskaan toimi.

Jos tavara ei tuo lisää arvoa elämääsi, voit luopua siitä


"Ennen elämäni oli niin kuin tuhansien muidenkin. Minulla oli lukuisia kirjoja, elokuvia, kaapit täynnä vaatteita ja kaikkea muuta, mitä olin tuonut elämääni kyseenalaistamatta sitä. Kun aloin päästää irti, aloin tuntea itseni vapaaksi, iloiseksi ja kevyeksi. Nyt kaikilla omistamallani tavaroilla on jokin merkitys ja ne tuovat minulle iloa, eikä mitään ylimääräistä. Jos tavara ei tuo lisää arvoa elämääni, minun on pystyttävä luopumaan siitä."

”Toivoisin, että kaikki tulisivat rikkaiksi ja kuuluisiksi, jotta he tajuaisivat, ettei se ole ratkaisu.” - Jim Carrey
Katso lisää inspiroivasta dokumentista Minimalism – A documentary About Important Things.

Katagoriat: Inspiroiva
Kirjoittajan arvosana 4/5: Kannattaa katsoa

Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti