keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Netflix-dokumentti: Inequality for All


Lajityypit: Kriitikoiden ylistämät, yhteiskunta- ja kultturidokumentit


Prfessori ja ministeri Reich

Robert Reich oli Bill Clintonin hallinnon työministeri. Aiemmin hän on toiminut mm. Harvardin yliopiston professorina. Kun Clinton valittiin presidentiksi, oli hänen ”ihmiset ensin” -ohjelmansa keskiössä tavoitteena nostaa keskiluokan asemaa ja ostovoimaa ja saada sen avulla aikaan talouskasvua. Hän nimitti pitkään tunteneensa Reichin vetämään talouden rakennemuutosryhmää.







Kuvan lähde: Netflix

Mitä on tekeillä tulojen ja varallisuuden jaon suhteen?

Tietty eriarvoisuus kuuluu kaikkiin talousjärjestelmiin ja se toimii kannustimena oman tavoitteen saavuttamisessa. Kysymys on enemmänkin siitä, milloin siitä tulee ongelma? Yhdysvalloissa tuloerot ovat selkeästi suuremmat kuin muissa kehittyneissä valtioissa ja tuloerot ovat kasvamassa. 400:lla maan rikkaimmalla henkilöllä on enemmän omaisuutta kuin 150 miljoonalla köyhimmällä Yhdysvaltalaisella eli puolella USAn väestöstä. Ongelman tästä tekee se, rikkaimmat eivät kuitenkaan kuluta lähellekään kaikkea ansaitsemaansa, kuten keskiluokka ja köyhimmät tekevät. Tuloeroilla on myös selvä yhteys nuorten koulutukseen, erityisesti ylempiin tutkintoihin.

 Asiakkaat luovat työpaikat, eivät rikkaat

On helppoa uskoa, että rikkaita kuuluukin olla ja he saavatkin olla etuoikeutettuja, koska hehän luovat työpaikkoja. Työpaikkoja eivät kuitenkaan luo rikkaat, vaan asiakkaat. Ja useissa asioissa asiakkaita ovat juuri keskiluokkaan kuuluvat ihmiset, jotka vastaavat 70 % kaikesta kulutuksesta. Pitkällä tähtäimellä yrityksille olisi siis parasta auttaa keskiluokkaa vaurastumaan.

Tuottavuus jatkaa kasvuaan, palkat eivät

Työntekijöiden palkkakehitys kehittyi samaa tahtia tuottavuuden kanssa 1950-luvulta aina 1970-luvun lopulle saakka. Sen jälkeen tuottavuus jatkoi edelleen kasvua, mutta palkkakehitys pysähtyi. Huomioitavaa on, että samaan aikaan on alkanut ammattiliittojen heikentyminen, kun työnantajat yrittivät estää liittojen muodostumista yhä kovemmin. Tämän kehitys tarkoittaa vain yhtä asiaa, joka on toistunut historiassa aiemminkin – kupla puhkeaa.

Tämä Robert Reichin naulitseva taloustieteen oppitunti sai tuomariston polvilleen Sundancen filmifestivaaleilla.

Kirjoittajan arvosana 4/5: Kannattaa katsoa


Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti