lauantai 5. toukokuuta 2018

Netflix-dokumentti: Viikko Wattsissa

Katagoriat: Inspiroiva

Rotumellakoista jengikulttuuriin

Dokumentti on kuvattu Etelä-Kalifornian Wattsissa. Wattsissa on pitkät perinteet aina 1930-40 luvuilta lähtien, että poliisilaitokseen ei luoteta. Jo silloin perustettiin kansalaisten vahtiryhmiä ja myöhemmin Mustat pantterit -järjestö liittyi mukaan suojelemaan yhteisöä rikoksilta ja poliisilta. 1965 tilanne kärjistyi viikon mittaiseksi rotumellakaksi, jossa tehtiin lukuisia tuhopolttoja, ryöstöjä, ammuskelua ja väkivaltaa. 

Kuvan lähde: Netflix

Pian mellakoiden jälkeen huumekauppa yleistyi ja jengit alkoivat jakaa alueita. Wattsissa viiden neliökilometrin alueella on noin 7 000 jengeihin kuuluvaa. Väkivalta liittyy vahvasti jengikulttuuriin. Jengien pääelinkeinot ovat huumekauppa ja prostituutio. 

Mentorointiohjelmassa jokaiselle lapselle nimitetään oma poliisi

Päästääkseen tilanteessa eteenpäin LAPD:n jengipoliisi käynnisti Operation Progress -mentorointiohjelman, jossa jokaiselle koululaiselle nimettiin oma poliisi, joka seuraa oppilaan koulutyön edistymistä.  Lapset saavat stipendejä yksityiskouluihin, joista valmistutaan hyvillä arvosanoilla. Ohjelma toimii yksityisillä lahjoituksilla. 

Ohjelman myötä poliisin ja yhteisön luottamus on vuosien saatossa parantunut ja rikollisuus vähentynyt. Ihmiset tulevat juttelemaan, lapset vilkuttavat tai tulevat halaamaan ja he uskaltavat jälleen haaveilla poliisin ammatista. 

Wattsissa kehitetty ohjelma sopii malliksi mihin tahansa ympäristöön, viranomaisten ja yhteisön yhteistoiminnan parantamiseksi.


Kirjoittajan arvosana 4/5: Kannattaa katsoa

Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista. Välillä on hyvä valita sellainenkin aihe, joka ei lainkaan tunnu siltä omalta jutulta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti