keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Netflix-dokumentti: Mind of a Rampage Killer

Miten luokan pelle päätyi kouluampujaksi?

Synnytäänkö vai kasvetaanko tappajaksi? Onko joukkomurhan syynä halu tappaa vai halu kuolla? Miten herttaisesta lapsesta ja luokan pellestä tulee kouluampuja. Neurotutkijat yrittävät selvittää väkivaltaisen mielen salat, jotta karmeat teot voidaan jatkossa estää, ennen kuin ne tapahtuvat. 











Kuvan lähde: Netflix

Murrosiällä on merkittävä vaikutus aivojen kehitykseen

Jos vauvaiässä on ollut vaikeuksia rauhoittua, voi se ennustaa aggressiivista käytöstä luokkatovereita kohtaan. Aggressiivisuuden taustalla voi olla heidän tapana selviytyä tai tuntea turvallisuutta. 

Murrosiällä on merkittävä vaikutus, koska aivot muuttuvat silloin eniten. Aivojen muutos murrosiässä on suurempi kuin koko loppuelämän aikana. Nopeasti muuttuvat aivot muokkautuvat helpommin stressin vaikutuksesta, mikä saa ne alttiiksi ahdistukselle, epäsosiaalisuudelle ja väkivaltaisuudelle.


Noin 60 % joukkomurhaajista päätyy tappamaan itsensä

Itsemurha-alttiuden havaitseminen voi olla avaintekijä, tilanteen ratkaisussa. Masennus, itsemurha ja syrjintä ovat tärkeitä tekijöitä kouluampumisissa. Joukkomurhiin päätyneet ovat usein tunteneet itsensä näkymättömiksi yhteisössään. Järjestämällä joukkomurhan, näkyvyys ja maine ovat taattu. Väkivalta on varsinkin miespuolisille keino muokata muiden ihmisten käsitystä hänestä itsestään.

Dokumentissa vieraillaan myös Mendotassa mielenterveyslaitoksessa, jossa on kaikkein väkivaltaisimmat nuoret. Mendotaan joutuneet ovat pidätetty keskimäärin 6-9 kertaa.


Mitä jos epäonnistumisista tai vaikeuksista puhuminen olisikin helppoa ja luontevaa?

Yhteys mediassa tai viihteessä koetun ja tosielämän väkivallan on yhä kiistanalainen. Joukkomurhaajat esiintyvät usein Hollywoodin pahiksena tai antisankarina. Näissä nuoret näkevät helposti voiman. Miten joku herättää toisissa pelkoa ja kunnioitusta. On parempi olla pahamaineinen kuin mitätön.

Myös sen tunnustaminen läheisille, että on epäonnistunut tai nyt menee huonosti, on useille vaikeaa. Ikävä kyllä, jopa vaikeampaa kuin päätyä väkivaltaiseen ratkaisuun. 


Kirjoittajan arvosana 4/5: Kannattaa katsoa

Dokumenttien katsominen on hyvä tapa laajentaa omaa tietoisuutta ja herätellä tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista. Välillä on hyvä valita sellainenkin aihe, joka ei lainkaan tunnu siltä omalta jutulta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti